Khamis, 15 November 2012

Masak Lemak Perut




Masak Lemak Perut
resepi : rodzita

Bahan-bahan :

Perut lembu (direbus dan dipotong)
1/2 biji kelapa (perah santannya~asingkan yang pekat dan cair)
3 ulas bawang merah (dihiris)~kalau rajin boleh tumbuk dengan lesung batu
1 keping asam gelugor
1 batang serai (diketuk)
5 biji cili padi (cili merah takda stok, so cili padi pun boleh la ya)
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa


Cara penyediaannya :

Perut lembu direbus hingga lembut/empuk dan dipotong mengikut citarasa masing-masing..... ketepikan... (time rebus tu masukkan halia sekali untuk hilangkan bau)

Masukkan santan cair ke dalam periuk dan rebuskan... Masukkan bawang merah yang telah dihiris, serai yang dah diketuk, serbuk kunyit dan asam gelugor... Rebuskan lagi hingga mendidih.... Masukkan pula perut lembu yang dah dipotong... Rebuskan lagi... Masukkan cili padi... Saya tak ketuk cili padi.... takut pedas pulak masak lemak ni... So, sapa yang nak pedas, pandai-pandai la lenyekkan cili ni time makan nanti.... Masukkan garam secukup rasa... Kacaukan.... Masukkan santan pekat.... Biarkan atas api yang perlahan... Jangan kuat sangat api, nanti pecah minyak pula.... Dah masak, boleh la dihidangkan....







Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...